Cent anys amb Valor

Exercici d'omplir buits

Ompli tots els buits, després clica "Comprovar" per comprovar les teues respostes. Empra el botó "Pista" per a visualitzar la següent lletra de la paraula. També pots clicar al botó "?" per aconseguir ajuda. Si demanes ajuda o pistes perdràs punts. Vés alerta!


Cent anys amb valor

R. Ventura Melià





que hem travessat una curta època en la han desenvolupat la seua tasca alguns escriptors notables, no podem afirmar que comparable al XV o que ens trobem a l´Edat d´Argent. Ni or ni argent valen per a catalogar una fotuda època sense autonomia, institucions pròpies, sense ensenyament oficial de la llengua, ni recolzament a la tasca editorial, al contrari, persecució, prohibició, repressió i dificultats de tota mena. I això, en aquest horitzó situar l´origen, formació i maduresa d´Enric Valor a cavall de la República, la guerra, la dictadura i la transició a la democràcia. Tot el qual podria dir un estudiant d´ensenyament mitjà.
Però d´aquest escriptor de Castalla, podria assenyalar una síntesi entre la voluntat noucentista, amb aquesta arrel tan valenciana –pensem en el pare Fullana i Bernat i Baldoví–, la recuperació del fons folklòric no lliure d´una ingenuïtat assumida, i contra el corrent dominant del realisme, socialista, de l´esquerra, pretesa progressista i nacionalista; un rebrot de la fantasia, la de Borges, impostada (no es basa en res del seu país), o el més reaccionari Tolkien, de tanta sort hui, enmig un escenari de mida estreta, que desembocà en un cicle novel·lesc més social i amb càrrega ideològica de primer nivell, sense oblidar el fons d´humanisme, sentimentalisme i bonhomia. El que complica l´obra, li dóna riquesa i fa d´aquest escriptor el contrari d´un model, sense escola, enmig un no man´s land, , fecund, pels llibres tan diversos, entre la gramàtica i la cavalleria (rondallística).
La cultura alemanya, finesa i noruega començaren així, entre el segle XVIII i el XIX o en el canvi de segle del XIX al XX. El valencians no inventar-se una llengua, com els noruecs, ni transposar una literatura de la tradició oral. tenien de clàssics de primera fila, la normalització no havia mai quallat, no havia tingut abast o efecte multiplicador, la feina era feixuga, desagradable, entre la catacumba, la incomprensió, el silenci i l´autoodi. , ell volia fer el camí de l´oral a la literatura escrita quan el món anava a l´inrevés, tornant a una oralitat inconscient homogeneïtzada i deixava la galàxia Gutenberg i s´ en el món de la imatge virtual, de la realitat múltiple i simultània.
Valor va , va viure prou per veure els resultats, parcials si es vol, però positius, i de retruc en fou beneficiat, de l´escola, l´edició, la universitat i fins i tot els poders institucionals. No crec que mai ho hagués esperat i seria el primer sorprès. Ell ha viscut per veure la llengua popular, menystinguda, convertida en llengua de cultura i oficial, i ell com a representat reconegut. La fórmula compromís i entreteniment, idees avançades del segle XIX i ficció codificada ha donat resultat, té un futur obert i un de lectors. Tota pedra fa , diria l´escriptor del cicle de .

(Levante-EMV, 24 de novembre de 2010)